Story of the blues - The tale behind a pair of jeans

by - 2/25/2010

V-ati pus vreodata intrebare, atunci cand cumparati o piesa de vestimentatie, de unde provine? Sau cum a fost creata? In ce conditii? Daca pretul pe care il platim justifica efortul depus de catre cei care au lucrat la ea?

Cate zambete nu apar pe fetele persoanelor dependente de cumparaturi, atunci cand vine sezonul 'marilor' reduceri. Te bucuri enorm sa vezi ca rochia sau pantoful este acum redus cu 70% chiar 80% fata de pretul intial. Dar ce procent din restul pretului redus, va ajunge la cel/cea (si cred este evident ca de cele mai multe ori, el sau ea provine din tarile slab dezvoltate...) care a contribuit la crearea lui ? Cred ca ar fi o formula matematica destul de complicata cu un rezultat aproape de zero.

De curand am inceput sa fiu mai preocupata si mai atenta la aceste detalii. Incerc sa ma documentez din surse de specialitate in privinta acestui aspect, pentru ca am o pasiune pentru haine si mi-ar placea sa stiu cum acestea pot fi create corect din punct de vedere moral, etic, ecologic.


In cartea pe care o citesc acum, Eco-Chic: The Fashion Paradox, de Sandy Black, am gasit o referire la un aricol interesant, aparut in The Guardian in 2001 (da, acum 9 ani, iar rational vorbind, nu cred ca s-au intamplat multe imbunatari de atunci, desi nu incetez sa sper asta). Articolul descrie 'povestea' si lunga calatorie de la stadiul de fibra pana la raftul magazinului, a unei perechi de blugi, Lee Cooper LC10. O poveste de 40.000 de mile si 14 tari (Tunisia, Italia, Germania, Franta, Irlanda de Nord, Pachistan, Turcia, Japonima Corea, Namibia, Benin, Australia, Ungaria). Mda, spre rusinea mea, acum este prima data cand aflu de tara Benin, iar acolo sunt oameni care lucreaza pentru a 'ne imbraca'...


Iata si articolul: Story of the blues - The tale behind a pair of jeans (de Fran Abrams si James Astill).

(sursa imagini: blackdogonline.com si leecooper-online.com)

You May Also Like

0 commentarii