Tartă cu zmeură și-un strat crocant de cereale și nuci

by - 7/09/2014

De câteva zile suntem acasă, iar acasă înseamnă și o grădină plină de fructe de vară. Nu chiar toate, căci vremea n-a fost cam prielnică pe aici și unele au avut de suferit, dar zmeura a supraviețuit și acum e în toi. În toi pentru a fi culeasă, mâncată ca atare, transformată în dulceață sau... cum să scape ea de o tartă delicioasă de vară? Am profitat acum, căci pe meleagurile celuilalt acasă nu prea am avut ocazia să o folosesc din belșug la copt, ori e foarte scumpă, ori vine de prea departe.


Cu familia întregită, de la bunici la nepoți, a fost o ocazie bună să-i îndulcesc nițel pe toți cu un desert, pe care l-am făcut cu ingredientele găsite pe aici sau culese din grădină, nimic simandicos, nimic complicat.

Este o tartă în trei straturi: un strat de aluat nisipos pe bază de unt, stratul de fructe și un strat crocant deasupra, cu nuci și cereale.


Ingrediente:
  • 200 gr făină
  • 50 gr zahăr brun
  • un praf de sare
  • 170 gr unt
  • 50 gr fulgi de ovăz
  • 50 gr miez de nucă
  • 3/4 cană de dulceață de zmeură
  • 200-300 gr zmeură plus câteva pentru decor
  • 1 Lg suc de lămâie (opțional)
Cuptorul se preîncălzește la 190°C, fundul unei forme cu pereți detașabili se tapetează cu hârtie de copt, iar pereții acesteia se ung cu un pic de unt.

Făina, zahărul și sarea se amestecă, manual sau într-un robot de bucătărie, cu 140 gr de unt tăiat cuburi și adăugate gradual (restul de unt va fi folosit pentru stratul crocant) până amestecul capătă un aspect nisipos. 

Se ia o jumătate de cană din acest amestec și se pune deoparte. Restul se toarnă în forma de copt, se apasă ușor cu degetele pentru a obține un strat uniform. Se coace în cuptor cam 15 min.

Între timp și apoi cât se răcește stratul de bază, se prepară umplutura și aluatul crocant.
Dulceața de zmeură se amestecă ușor cu fructele de zmeură și sucul de lămâie. Eu nu am pus zahăr în umplutură, căci am considerat că dulceața va da suficient gust, dar puteți adăuga câteva linguri, dacă poftiți mai dulce.

Aluatul nisipos salvat mai devreme se amestecă cu fulgii de ovăz și miezul de nucă, împreună cu restul de unt (30 gr), sfârâmându-l ușor între degete. Se poate ține la frigider între timp.

Se toarnă și se întinde uniform umplutura de zmeură peste stratul de aluat copt. Peste acesta se presoară uniform amestecul de aluat cu cereale și nuci, iar ca decor se pun pe ici-colo câteva zmeure proaspete.

Se mai dă la cuptor, cu temperatura redusă la 180°C, în jur de 20-25 de minute, până umplutura ”bolborosește” nițel, fructele s-au topit ușor și crusta e colorată arămiu.

Se lasă să se răcească complet în formă, apoi se desprinde cu un cuțit ușor de pe pereții acesteia și e gata pentru a fi servită.


Pentru mine a fost simplu să o tai în fix 12 felii, căci atâția ne-am adunat în jurul ei. Prima dată, împreună, toți. Chiar dacă cei foarte mici au admirat-o doar din privire, cei mici au ciugulit un pic din ea, cei mai măricei au cam strâmbat din nas la văzul belșugului de fructe (of, of), doar cei mari am savurat-o cu poftă, probabil cea mai parfumată tartă cu zmeură pe care am mâncat-o până acum.

Rețeta originală și de inspirație: http://thevanillabeanblog.com/2011/11/raspberry-streusel-tart.html

You May Also Like

1 commentarii