Felicitări de iarnă + tutorial
Forfota asta a Crăciunului și a sărbătorilor de iarnă o să ne înghită. :) Lumea nu mai are răgaz să se bucure de mersul lin al anotimpurilor și al zilelor dintre sărbători. Nici nu trecu octombrie bine că hop a și venit următoarea sărbătoare pe listă, deși mai sunt încă câteva săptămâni până atunci. Ca pe bandă rulantă trebuie să acționăm. Ascultăm muzică de Crăciun înainte de vreme (eu, chiar acum, dar o să schimb postul că altfel risc să mă plictisesc), facem bradul (aici am nițică răbdare, dar vecinii deja au pornit luminițele), ne facem planuri pentru cele câteva zile libere de la sfârșit de an, facem liste prea lungi de cadouri inutile, ne stricăm pofta și risipim aroma Crăciunului de altă dată cu portocale din belșug tot anul împrejur, și altele de felul ăsta. Trimitem felicitări cu niște gânduri calde celor dragi. Ei, asta din urmă este aprobată, mai ales când acestea sunt făcute de mână, în casă și e frumos să fie trimise din timp. Așa că odată cu acest tutorial o să intru și eu în vâltoarea pregătirilor din timp pentru Crăciun.
Mie îmi plăcea să fac felicitări când eram mică. Ce-i drept opțiuni prea multe nu aveam, așa că am fost ”nevoită” să fiu creativă și să le meșteresc singură - din hârtie colorată, din petale și frunze uscate, desenate cu creionul sau carioca și decupate cu foarfeca. Dar amintirea cea mai frumoasă e că-mi făcea plăcere să le fac, dar apoi și să citesc zâmbetele de bucurie de pe fețele celor care le primeau. Vremurile de acum îți permit să alegi din feluri și feluri de felicitări, care mai de care mai frumoase, mai colorate, mai dichisite, cu urările deja scrise pe ele. Mai sunt și cele electronice, dar tot cel trimise cu poștașul mi se par mie mai frumoase, deși tot mai rare în ziua de azi.
Dorința mea de a crea propriile felicitări pe care le voi trimite celor dragi a apărut din amestecul amintirilor din copilările, lipsa de timp de a cotrobăi rafturile magazinelor prea aglomerate în această perioade, entuziasmul de a crea lucruri de mână, dar și încă ceva. Mâzgâliturile de culori ale micului artist. De fapt ideea mi-a venit chiar atunci când mâzgâleam în acuarele amândoi niște hârtie albă. Am vizualizat aproape instant că din aceste mâzgâlituri ar ieși niște felicitări faine. Așa că în următoarele zile (ah, sau chiar săptămâni, că noi ne întindem la treburi) am purces la treabă. Am să descriu procesul în pași simpli de tutorial, căci cine știe, poate vă inspir să fiți și voi creativi și să descoperiți cât de ușor (și poate chiar mai ieftin) e să faceți propriile felicitări. Dar sunteți liberi să vă jucați și cu alte idei, modele.
Cele necesare:
- hârtie cartonată în diverse culori, acestea vor fi de fapt felicitările
- hârtie mai subțire colorată, pictată în diverse culori (eu am folosit una mâzgâlită, alta pe care am pictat-o în dungi, alta stropită), pagini de reviste vechi, cărți, ziare sau orice altceva (chiar fotografii de familie) din care vreți să faceți decupajele
- substanță pentru lipit hârtia
- un creion, o linie, o radieră, niște carioci cu vârf subțire
- foarfecă
- opțional: cuțit special de hârtie, decupator de cercuri, dispozitiv de tăiat hârtia, suport de cauciuc
- și mai opțional: ac, ață în diverse culori, mașină de cusut
Dimensiunile felicitărilor sunt la liberă alegere. Eu însă am vrut să nu risipesc hârtia așa că am ales să împart foile A4 în două și să creez felicitări de dimensiunea A6 (A5 mi se păreau prea mari). În funcție de aceste dimensiuni mi-am creat și decupajele.
Pentru decupaje m-am gândit la unele specifice sărbătorilor iernii - brad, globuri și om de zăpadă. Ca brazi am ales două modele - unul cu ramuri, pentru care mi-am făcut una tipar de mână dintr-un carton reciclat și altul mai geometric, pe care l-am decupat direct de pe foile pregătite (aici m-a ajutat cuțitul de hârtie, dar este ok și foarfeca).
Am decupat apoi formele de brazi și muuulte cercuri, de diferite dimensiuni. Apoi am decupat cercuri în cercuri. Dacă mâzgâliturile din imaginea de mai sus nu au niciun sens, ei, în urma decupajelor chiar au devenit frumoase și interesante.
În afară de aceste foi
După ce mi-am pregătit decupajele, am purces la pregătit cartoanele pentru felicitări. Am folosit dispozitivul (găsit mai demult pe rafturile prăfuite ale unui magazin de lucruri la mâna a doua) de tăiat rapid și drept hârtia, dar e foarte ok și foarfeca. Dintr-o coală A4 mi-au ieșit 2 felicitări, cum am explicat și mai sus, însă puteți face și una singură de dimensiune mai mare. Tot cu unealta minune am făcut și îndoiturile pe mijloc.
Și voila, acum rămâne asamblatul. Am potrivit decupajele și cartoanele să iasă combinații interesante de culori, un pic contrastante și apoi le-am lipit.
Pentru felicitările cu globuri am pus și mașina de cusut la treabă. Deși puteam să trasez firele cu un creion sau cariocă cu vârf subțire, eu am vrut să le dau un aspect interesant și le-am cusut. Dacă nu aveți mașină de cusut sau considerați că e prea mare tarababura, puteți coase mână, dar aveți grijă să nu coaseți una de alta cele doi pagini ale felicitării :). Asistenții mei personali mi-au făcut observația și au aprobat rezultatul. Am legat firele înăuntru, iar la unele le-am scos pe față și am făcut și câteva funde.
La felicitările cu omuleți și omulețe de zăpadă am lipit trei cercuri de dimensiuni descrescătoare, apoi le-am desenat cu o cariocă detaliile lipsă (mâine, ochi, zulufi...). După ce au fost gata toate le-am pus bine sub o greutate, să se usuce lipiciul și ce poate fi mai grea decât o carte de bucate?
Și iată-le, rând pe rând:
brazi geometrici și colorați,
omuleți și omulețe vesele de zăpadă,
brazi cu ramuri mâzgâliți frumos în acuarele,
și globuri zglobii.
Ei, ia ziceți, de când nu ați mai trimis o felicitare reală? Cu un pic de voință și timp, puteți crea chiar voi unele foarte faine cu care să-i surprindeți plăcut pe cei dragi. Instrucțiunile mele de mai sus sunt doar un exemplu, nu trebuie să le urmați întocmai, de asta nici nu am pus detalii exacte, sigur o să născociți unele și mai frumoase, pentru că o să le faceți cu propriile mâini, iar asta-i deja un lucru de admirat.
Spor la felicitărit!
5 commentarii
Eu as vrea cu globulete cusute!!! :) Asa de rasfat! Dana
RăspundețiȘtergerePe fundal roz bonbon? :)
ȘtergereImi place mult minimalismul acestor felicitari :) Trebuie sa fac si eu una cu globuri :D
RăspundețiȘtergereCe este unealta alba (cea rotunda cu manere) din poza aceasta: http://4.bp.blogspot.com/-d6Ge90aH6ik/VIDuM4F75ZI/AAAAAAAAEAg/ucIdojgzw2M/s1600/DSC04746.JPG ?
Mulțumesc frumos, Claudia! Am urmat vorba less is more :)
ȘtergereUnealta la care te referi este un ”circle squeeze punch” de la Fiskars, mi-e util la tăierea cercurilor, deși mai am un cuțit-compas, e un pic mai delicat de manevrat (ca un compas), dar poți seta dimensiuni diferite, pe când cel de mai sus are dimensiune fixă.
Ce frumoase sunt!
RăspundețiȘtergere