Apfelstreusel, desertul cu mere

15 feb. 2010

Ce poti sa faci duminica decat sa lenevesti un pic. Prin bucatarie :P Ieri pe seara am facut un Apfelstreusel (da da, tot din cartea in germana :) ). Care, mmmm.... a iesit minunat, chiar daca am incurcat reteta un pic :) Dar cum iarna observ ca s-a reintors hm..., ce poate fi mai bun decat o prajitura cu mere si scortisoara si o cana de ceai, pe ninsoarea asta?


Iata si reteta, tradusa mai bine, sper :) cu mica nota. Streusel este un amestec de unt netopit cu faina si zahar iar rezultatul este un aluat sfaramicios, de fapt niste 'firimituri' (nu stiu exact termenul in romana :| ).
  • 120 g unt, plus un pic pentru tava
  • 175 g faina
  • 2 lg praf de copt
  • 1 lg scortisoara
  • 1 praf de sare
  • 120 g zahar brun
  • 2 oua
  • 1-2 Lg lapte
  • 450 g mere, curatate, taiate felii
  • zahar pudra, pentru finisat
Streusel (firimiturile :) )
  • 125 g faina
  • 1 lg praf de copt
  • 90 g unt, la temperatura camerei
  • 90 g zahar brun
  1. Se porneste cuptorul la 180°C si se unge cu unt o forma rotunda (24cm diametru), cu pereti detasabili. Se pregateste aluatul pentru Streusel: se amesteca faina, praful de copt peste care se adauga untul (daca e abia scos din frigider, eu recomand untul dat prin razatoare, e cel mai rapid mod de a-l marunti) pana cand se obtine un aluat sfaramicios. La final se adauga si zaharul brun.
  2. Pentru aluatul propriu zis, se amesteca faina, praful de copt, scortisoara si sarea. Untul si zaharul se freaca bine intr-un vas separat. Ouala se bat cu un pic din amestecul de faina, ca sa nu se formeze cocoloace, se adauga laptele si apoi se incorporeaza restul de amestec de faina si cel de unt si zahar.
  3. Aluatul de mai sus se toarna in tava pregatita mai devreme si se intinde uniform pe toata suprafata acesteia. Deasupra se pun feliile de mere si apoi amestecul de Streusel. Se da la cuptor cam pentru o ora, iar dupa ce s-a copt si s-a racit un pic, se presoara un pic de zahar pudra (eu am sarit acest ultim pas, am considerat ca este indeajuns de dulce :) ).
(lg - lingurita, Lg - lingura)

Mai pun doua fotografii, sa va mai conving un pic :)



Pofta buna :)

2 comentarii:

  1. A fost deosebit de buuuuuuuuun! confirm pozitiv!

    RăspundețiȘtergere
  2. mmmm.... in asa caz mai facem :P dar sa nu creada lumea ca facem cine-stie-ce afaceri pe aici ;P afaceri culinaresti bineinteles.

    RăspundețiȘtergere