Desert crocant cu cereale, mere însiropate şi aromă de scorţişoară - Apple Granola Crisp

by - 3/11/2010

Cred ca stiu de ce iarna nu a plecat inca. Pentru ca am ramas restanta cu o reteta aromata cu mere si scortisoara, desert ce se potriveste doar pe o ninsoare si viscol ca acestea de azi, in aproape mijloc de martie...



Este vorba de un desert, prajitura nu pot sa-i spun, pentru ca eu asociez prajitura cu ceva consistent, care trebuie sa contina cel putin o farama de aluat. Este de origine americana, cel putin dupa nume, "granola crisp". La noi cerealele uscate, comestibile la micul dejun, au ajuns parca de curand. Sau cum se spune au devenit un 'must' pentru o a avea o alimentatie sanatoasa. Ce va propun eu azi, este o variatie, un deliciu aromat si usor de facut.


Ingrediente:

Amestecul de mere:
  • 1kg de mere (aici puteti sa variati, depinde si in ce vas pregatiti si cat de mult va plac merele coapte :)... eu am folosit un vas de ceramica rezistenta la temperatua cuptorului ), curatate si feliate
  • 2 Lg suc proaspat de lamaie
  • 3 Lg zahar brun
  • 2 Lg amidon de porumb (optional, acesta face ca lichidul produs in urma coacerii merelor sa fie mai consistent)
  • 1 lg scortisoara
  • 1 lg nucsoara
  • un pic de sare
Amestecul de cereale:
  • 120 gr unt
  • 50 gr miere
  • 60 gr faina
  • 200 gr cereale (simple sau müsli)
  • seminte de dovleac, de floarea-soarelui, susan, nuca de cocos, stafide, alune, nuci si/sau orice altceva din aceasta categorie
Nota: Desi reteta originala foloseste ca masurari, sistemul american, cel cu 'cups', am incercat sa transform in grame folosind acest tabel. In orice caz, daca aveti acele 'cups' (eu le-am cumparata preventiv acum vreo 5 ani din calatoria in State, dar am vazut ca au inceput sa se gaseasca si pe aici; personal mi se pare foarte bune atunci cand vine vorba de retete 'importate' :), masuratorile ar fi cam acestea: 1/2 cup unt, 1/4 miere, 1/2 faina, 2 cups cereale.




  1. Merele le curatati si taiati felii subtiri. Intr-un vas le amestecati cu sucul de lamaie, amidonul de porumb, zaharul, scortisoara, nucsoara si praful de sare.
  2. Intr-un vas la foc mic, topiti untul si amestecati apoi in el mierea pana se obtine o pasta cremoasa, de o culoare caramel. Pas cu pas inglobati in ea faina amestecand bine sa nu se formeze cocoloase iar la final cerealele si semintele.
  3. In vazul pregatit pentru cuptor, puneti amestecul de mere, iar peste el cel de cereale, netezind uniform pe toate suprafata. Dati la cuptor (incalzit in prealabil la 200°C) pentru vreo 40-50 de minute.

Puteti servi desertul imediat dupa ce il scoateti din cuptor (bineinteles un pic racit... ), cred ca aroma se simte mai pronuntat, sau la micul dejun, cu un pic de iaurt, daca va mai ramane pentru a doua zi :)

(surse de inspiratie: smitten kitchen si Making This Home)

You May Also Like

10 commentarii

  1. Imi place reteta, imi plac si fotografiile.
    Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulţumesc Irina şi mă bucur că le gaseşti pe gustul tău. Sper să mai revin cu câte ceva în curând :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna,
    Am incercat sa printez reteta dar nu iese decat prima pagina... nu stiu motivul.... crezi ca-mi poti trimite si mie reteta pe mail (irina_ulesan@yahoo.com)?.... chiar imi place cum arata si vreau si eu sa incerc sa fac... ms anticipat

    RăspundețiȘtergere
  4. mersi mult... am primti mailul cu reteta completa... am listat-o si diseara ma pun pe treaba ca lesin de pofta :D

    RăspundețiȘtergere
  5. cu multă plăcere Irina!
    da da, păi pe vremea asta ploiasă, ce poate fi mai bun decât un desert cu mere şi scorţişoară? :)

    RăspundețiȘtergere
  6. super bun desertul.... toata ziua am balosit :D si in drum spre casa am cumparat mere... nu aveam toate ingredientele (gen amidon de porumb, nucsoara) dar pot spune ca a iesit super super bun... colegele de la munca au innebunit de placere si le-am dat la toate reteta... apropos nu am cuptor si nici aragaz asa ca am copt-o la o tigaie electrica iar sosul l-am topit la microunde :D ...... ce sa mai..... felicitari... te astept cu retete noi dar nu doar de dulciuri ca se asaza pe burtica :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Ooo, bun, bun :) Mă bucur că ai reuşit şi nu te-ai împiedicat de lipsa ingredientelor. Eu tot timpul recomand creativitatea, şi riscul de a varia un pic reţetele :)
    Şi nu-ţi face griji, e un desert cât se poate de sănătos :)

    RăspundețiȘtergere
  8. fara sa te superi o sa postez si eu reteta pe blogul meu cu trimitere catre tine... sa nu-mi ceri drepturi de autor te rog :)))))))

    RăspundețiȘtergere
  9. Stai liniştită, Irina. atâta timp cât m-ai citat, cu un link, e bine :)
    şi eu, la rândul meu, m-am inspirat de la alţii...

    RăspundețiȘtergere
  10. aici gasesti postarea -
    http://yryandnykaboutnailsandothers.blogspot.com/2011/05/desert-delicios-si-usor-de-la-vica.html

    RăspundețiȘtergere