Supă cremă cu sparanghel și ciuperci
Într-o zi Lucacinul m-a invitat la noul lui magazin imaginar, un fel de aprozar de unde poți cumpăra diverse fructe și legume sub formă de cuburi colorate de lemn, iar pe lângă acestea mai servește și mâncare gătită:
- Aveți și supă?
- Da, avem o supă de plante carnivore și ciocolată.
- Uhmm... și altceva?
- Da și mai avem o supă neagră.
- Hm.. neagră, asta cu ce?
- Cu măsline!
Astea sigur sunt combinații de notat și cine știe, poate într-o zi o să apară niște rețete noi și aici pe blog semnate à la chef Luca. Până atunci însă să ne păstrăm modestia și să ne concentrăm pe mâncăruri cât de cât comestibile. Așa că mai jos am pus rețeta unei supe cremă cu sparanghel și ciuperci, pe care am găsit-o în cufărul de ciorne mai vechi, unele de acum câteva luni, altele de acum câțiva ani.
De când sunt în Belgia am descoperit mai multe legume de care nu prea auzisem înainte și care aici, când e sezonul lor, le vezi peste tot: pe tarabele piețelor, în magazine, prin meniurile restaurantelor, și prin grădini. Despre unele nici nu știam cum cresc, ce gust au sau cum se gătesc. Apoi, încet încet le-am încercat: anghinarea, feniculul, andivele (când spui Belgia e musai să zici și witlof), varza de Bruxelles sau sparanghelul.
Sparanghelul este un fel de vestitor al primăverii aici. Pe tarabe găsești legături de sparanghel verde sau sparanghel alb. Diferența între ei este modul în care au fost cultivate: cel alb crește ”sub” pământ sau acoperit cu un strat de paie, astfel încât procesul de fotosinteză să nu aibă loc, iar rezultatul este o legumă de culoare ivorie căreie i se mai spune și ”aurul alb” sau ”leguma regală”, fiind mult mai fraged și având un gust mult mai dulceag în comparație cu cel verde. Ambii se gătesc simplu, curățați de coajă - mai ales cel alb, fierți la abur și serviți cu câțiva cartofi natur și un sos olandez sau de muștar și lămâie.
Ingrediente:
- opțional: 3-4 felii de jambon crud
- 50 gr unt
- 3 tulpini de țelină
- o ceapă albă
- un praz (doar partea albă a tulpinii)
- 3 Lg făină
- 6 c supă de pui sau apă fierbinte
- 500 - 700 gr sparanghel alb
- 2 - 4 cartofi medii
- 300 - 400 gr ciuperci champignon albe
- 200 ml smântână dulce
- sare, piper proaspăt măcinat
Pregătirea legumelor: tulpinile de țelină se spală și se feliază mic; ceapa se curăță și se taie mărunt; sparanghelul se spală și se curăță de coajă (ca pe cartofi sau morcov), se taie în bucăți de vreo 3-4 cm lungime, capetele de jos se aruncă; cartofii se curăță de coajă și se taie bucăți; prazul - doar partea albă - se feliază subțire; ciupercile se feliază subțire, opțional nu se pun și cozile.
Am făcut această supă și cu jambon și fără, neavând o preferință de gust. Dacă vreți să evitați carnea, atunci treceți de acest pas. Într-o tigaie la foc mediu se prăjesc feliile de jambon până acestea devin aproape uscate, în jur de 10 minute, întorcându-le aleator de pe-o parte pe alta. Se pun apoi pe un prospot de hârtie ca să se absoarbă excesul de grăsime și după ce s-au răcit se sfarâmă mărunt, aproape pudră, într-un robot de bucătărie.
Într-o tigaie adâncă sau o cratiță se topește untul la foc mediu, opțional împreună cu jambonul mărunțit. Se adaugă apoi ceapa, țelina și prazul și se călesc câteva minute până ceapa devine moale. Se adaugă făina, amestecând bine ca să nu se formeze cocoloașe și după ce aceasta s-a înglobat, se toarnă supa de pui sau apa peste amestecul din tigaie și se lasă pe foc să fiarbă un pic, amestecând cu o lingură de lemn sau un tel.
Se pun apoi sparanghelul și cartofii în supă și se lasă pe foc, reducând un pic temperatura, în jur de 20 - 30 minute până cartofii sunt gata și moi. Se condimentează cu sare și piper după gust.
Între timp, în tigaia în care a fost jambonul sau opțional în alta dar cu 1-2 linguri de ulei de măsline, se călesc ciupercile până se înmoaie, cam 5 -7 minute.
După ce legumele din supă sunt gătite, se mixează întreg conținutul cu un blender până capătă o consistență de piure fin. Dacă vi se pare supa cam groasă mai puteți adăuga apă (ferbinte) sau supă de pui.
Se pune iar pe foc mediu și se adaugă smântâna lichidă și ciupercile călite, se amestecă bine până începe iar să fiarbă.
0 commentarii