Tartă cu brânză, mere și scorțișoară

by - 10/10/2014

Nu mi se părea că pot face această combinație, mere și brânză, însă știu că amestecul de brânză și scorțișoară l-am mai făcut (crema tortului cu morcovi e așa bună, încât ar putea fi desert ca atare), dar am aplicat regula asociativității din matematică și se pare că brânză + (mere + scorțișoară) = (brânză + mere) + scorțișoară. Vă invit să convingeți și papilele voastre gustative că-i așa.


Am mâncat acum un an o tartă, în aceeași combinație - cu mai puțină brânză, dar foarte bună, făcută de talentata Mirela.  Cum am rămas cu gustul și amintirea plăcută de atunci, dar neavând rețeta originală, mi-am propus să o născocesc eu. La o primă privire seamănă cu un cheesecake, poate e un cheesecake adaptat. Acum două săptămâni am făcut această tartă prima dată, dar cum era cam pe seară și încă era călduță n-am mai tăiat-o. Și nici a doua zi dimineață n-am îndrăznit, că am zis să o luăm la o întâlnire cu niște prieteni. Deși i-am avertizat că e doar o încercare a unei rețete făcute din cap, au apreciat-o totuși. Eu i-am găsit niște cusururi, pe care le-am reparat acum.


Aluat:
  • 200 gr făină
  • 100 gr unt
  • praf de sare
Umplutura:
  • 4-5 mere
  • 1 lg miere
  • 1-2 lg scorțișoară măcinată
  • 1 kg brânză fină de vaci
  • 2 ouă
  • 100 ml frișcă lichidă
  • 2-3 Lg miere *
  • 1 lg extract de vanilie

lg - linguriță, Lg - lingură

* - eu am considerat că proporția 1 kg brânză / 2-3 Lg miere este suficient de dulce, dar bineînțeles aceasta poate fi adaptată în funcție de propriul gust, așa cum poate fi înlocuită și mierea cu zahăr, de exemplu.


De data asta, pentru aluat am folosit doar făină și unt rece, plus picul de sare, pe care le-am mărunțit și amestecat cu ajutorul mixerului. O alternativă de aluat ar fi un pâte brisée sau unul pe bază de biscuiți, ca pentru cheesecake. Aluatul, foarte nisipos de altfel, căci nu conține deloc lichid, l-am presurat într-o formă cu pereți detașabili și pe fund cu hârtie de copt și l-am presat bine cu degetele. L-am lăsat la rece un pic și apoi l-am copt 15 minute în cuptorul preîncălzit la 190°C.


Merele se curăță de coajă și semințe și se taie în felii subțiri. Se amestecă apoi cu scorțișoara și lingurița de miere, se lasă câteva minute să se impregneze. Aici vine îmbunătățirea rețetei: pentru că data trecută mi s-a părut că nu s-au copt în cuptor, am decis să le ”călesc” un pic în tigaie. La foc mic, cu un strop de unt, am pus amestecul condimentat de mere într-o tigaie, acoperită cu un capac. Le-am lăsat vreo 10 -  15 minute, amestecându-le din când în când, dar având grijă să nu le sfarăm.


În timp ce merele se coc în tigaie, se pregătește crema de brânză amestecând bine cu un tel ingredientele rămase - brânza, ouăle, mierea, frișca și extractul de vanilie.


Când cele două umpluturi sunt gata, în special când merele s-au și răcit un pic, se toarnă acestea peste aluatul pre-copt, cu grijă să nu se sfarâme fructele, apoi peste ele crema de brânză. Eu am pudrat deasupra un pic dintr-un amestec de condimente pentru cafea, ce conține și scorțișoară, dar și scorțișoara simplă este suficientă. Și gata, e bună de pus în cuptor, la o temperatură joasa, 150 - 160°C, pentru 45 - 60 minute. Marginile se vor dezlipi ușor de pereții vasului, iar tarta va părea un pic umflată, dar se va lăsa la loc.

De preferat este să se răcească complet, recomand să o lăsați peste noapte în frigider, dacă aveți răbdare.


Voilà, matematica culinară s-a transformat într-un desert ușor, fin și gustos. Sper să vă iasă și vouă.

You May Also Like

7 commentarii

  1. Mvai, cum a fost tarta asta! A fost pentru prima data cand mi-a iesit si mie o crema atat de aerata si pufoasa.. Iar combinatia de branza cu mere si scortisoara e dementiala!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur, Raluca! Chiar așteptam o părere, având în vedere că e o rețetă mai din capul meu :)

      Ștergere
  2. Buna seara. Am facut si eu tarta dupa reteta d-voastra si mi-a iesit bine, cu diferenta ca blatul a fost un pic cam tare. Sa fie oare din cauza ca n-am avut 100 de grame de unt si am pus doar 75 de grame de unt plus o lingura de ulei? Si inca o intrebare: unde gasiti "frisca lichida"? Sau cu ce o inlocuiti? Eu am pus smantana si crema de branza mi s-a parut un pic prea tare. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că a ieșit bună tarta cu brânză.

      Hm.. să încerc să găsesc niște răspunsuri la întrebări, deși nu am experiența unui patiser deocamdată. Untul în general e mai ”cremos” decât uleiul, conținând apă, iar aluatul ce folosește unt rece ar trebui să fie vârtos, dar nu neapărat tare, nici lipicios, ci mai degrabă sfărâmicios. Eu l-am ”presurat” în tavă, cam așa cum se face și la baza de aluat de la cheescake-uri și nu l-am presat prea tare.

      Frișca lichidă o găsesc în magazin, ce-i drept aici în Belgia există mai multe variante. Văd că în România are mai multe denumiri, smântână lichidă sau smântână pentru gătit sau smântână dulce pentru gătit. Faptul că și brânza a ieșit cam tare poate fi și din cauza tipului de brânză folosit. Iarăși, aici în Belgia, brânza de vaci e mult mai fină și cremeoasă, de consistența unui iaurt mai gras și nu se aseamănă mai deloc cu brânza de vaci de acasă, cu bulgări, mai uscată și solidă. Puteți încerca să înlocuiți o parte de brânză cu una mai fină, cum ar fi cremele de brânză Philalephia sau mascarpone.

      Sper că au fost de ajutor explicațiile :)

      Ștergere
    2. Multumesc! Da, imi sunt de ajutor :-) Am uitat sa precizez ca nu am facut blatul din reteta, ci pe cel dintr-o alta reteta, acela de pate brisee, de la tarta cu lamaie. O sa incerc sa refac reteta si sa respect compozitia de unt si sa caut o barnza mai fina, da, a mea a fost din aceea de la tarani, mai solida. Vreau sa incerc si tarta cu nuci si castane, sa vad de unde iau acum castane :-) Spor, imi place blogul :-)

      Ștergere
  3. Buna ziua,

    Fac aceasta tarta. Este in cuptor acum, deci nu stiu cum va fi. Dar, blatul s-a crapat la coacere. Nu-mi dau seama de ce.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună Carola, sper că a ieșit bine prăjitura. Nu pot să-mi dau seama de ce s-a crăpat aluatul, poate să fi fost de la căldura cuptorului...

      Ștergere