De prin desaga lui Moș Crăciun

by - 1/03/2015

La mulți ani! Să fie Anul cel Nou un an bun și cuminte, cu bucurii și sănătate din belșug, cu șotii și ghidușii, cu soare și nori pufoși de ploaie, cu oameni frumoși și povești minunate.

Cum se face că sărbătorile iernii sunt atât de mult așteptate, dar ca mai în fiecare an, trec așa repede? Ne pregătim cu atâta elan și apoi, hop, am împodobit bradul, a venit Moșu', au trecut colindele și urăturile, am petrecut anul vechi și l-am întâmpinat pe cel nou, au venit și plecat oaspeții sau noi ne-am întors pe la casele noastre, ne-am liniștit și o luăm de la capăt. Dar chiar dacă trec ele așa repede, adunăm amintiri frumoase din urma lor. Amintirile mele, în afară de cele de mai sus, sunt și cele legate de entuziasmul cu care am pregătit cadourile pentru desaga Moșului.


De ceva luni încoace tot încerc să fac diverse lucruri în casă în loc să le cumpăr gata făcute de la magazin. Motivul nu este neapărat că nu ar fi bune/sănătoase/ieftine/etc. cele din comerț, mai este și plăcerea mea de a meșteșugări, de a crea și curiozitatea. Acum vreo lună și un pic aceste motive mi-au dat curaj să încerc un lucru nou - săpunul natural făcut în casă. Am citit și răsfoit pagini întregi, despre acest subiect (în special despre soda caustică, căci fără ea, deși periculoasă, nu poți să faci săpunul), am căutat și strâns uneltele de lucru și ingredientele - uleiurile. Apoi într-o zi, i-am trimis pe cei doi năzdrăvani la o plimbare pe afară, iar eu mi-am pus masca și mănușile de protecție și am transformat bucătăria în laborator. A doua zi, după ce am așteptat cu nerăbdare, am tăiat primele mele săpunuri. Primul, mai mult de test, a fost un săpun cu 100% ulei de măsline, care a căpătat peste noapte o culoare de verde fistic, iar în timp s-a albit. Pentru a-l testa însă propriu-zis, a trebuit să mai aștept, vreo patru săptămâni, exact până de Crăciun. Ei, acesta a fost momentul când am primit ideea și eu am acceptat-o cu entuziasm că aceste săpunuri ar fi perfecte pentru darurile de pus sub brad. Pe lângă cel cu ulei de măsline am mai făcut încă două feluri: unul cu un amstec de uleiuri de bază și parfumat discret cu portocale și scorțișoară, iar altul cu lapte de migdale (o paranteză neapărat aici - după ce faci laptele de migdale, poți folosi restul de migdale măcinate și uscate la felurite rețete), fulgi de ovăz, cu uleiuri esențiale de lavandă și arbore de ceai. Cele din urmă vor fi gata abia pe la mijlocul lui ianuarie, dar am avut grijă să atașez un bilețel cu această notă celor care le-au primit în dar.


Săpunul a fost începutul, în următoarele zile am pus la cale și în practică întreg planul de atac. :) Chiar dacă pe blog am povestit în acea perioadă despre felicitările handmade, hârtia de împachetat personalizată, am trimis scrisori în schimbul poveștilor cu fapte bune (ce sper că au ajuns deja la destinație), am mobilizat o comunitate de oameni frumoși de aici să se implice cu un gest mic în proiectul ShoeBox, am ținut un atelier creativ de iarnă cu flori de hârtie (despre care încă n-am apucat să povestesc, dar a făcut-o frumos Andreea), am mai făcut un brad creativ de Crăciun și pe lângă toate celelalte treburi de mămică de lucacin și altele de-ale casei, în paralel mai meșteșugăream la ceva - niște săculeți de pânză umpluți cu câteva bunătățuri.

Am ales să folosesc săculeți de pânză în loc de ambalajul/hârtia de împachetat cadouri. De ce să arunci ambalajul unui cadou când ar putea să-ți fie util la ceva? În călătorii, la păstrarea unor lucruri în dulap, etc. Pentru ei am folosit un simplu material alb de bumbac, pe care i-am ornat cu niște desene. Am cioplit niște ștampile de cauciuc, Lucacinul mi-a dat câteva blocuri de lemn ca să le pot aplica mai ușor, m-am inspirat de ici-colo să fac câteva forme și cu un strop de vopsea specială le-am aplicat pe bucățile de material pregătite. Am cusut apoi săculeții, Lucacinul mi-a dat și el o mână de ajutor, i-am călcat, le-am pus câte o sfoară de prindere și buni au fost pentru umplut.


Iar bunătățurile de pus în el au fost, ce-i drept, cam dulci. Caramele cu unt și frișcă, biscuiți speculoos și alții colorați cu pudră de ceai verde, orangettes - felii de coajă de portocală confiate și trase prin ciocolată neagră, smochine uscate învelite în ciocolată cu-n strop de sare de mare, câteva creme dulci: alune de pădure și ciocolată neagră, o pastă de caramel și alta de ciocolată albă și frișcă și un chutney de mere și stafide.


După ce le-am pregătit pe toate, a urmat partea cea mai plăcută, să le dichisesc. Dar cred că cea mai plăcută parte tot rămâne gestul de a le oferi în dar și de a fura un zâmbet în schimb de la cei care le-au primit.


Anul acesta am preferat să cumpăr doar ingrediente şi unelte cu care să meşteşugăresc singură darurile de Crăciun. De ajutor mi-au fost spiridușii mei, știu ei care, dar și Moșu', căci ce fel de Crăciun fără de Moș? Nu știm cum a poposit el pe balconul nostru, dar l-am invitat cu drag în casă, să ne povestească de ale lui și apoi să împartă darurile ce așteptau cuminți sub brad.


Recunosc că a face ceva de mână este un lucru solicitant, ca timp, ca idei și gânduri, ca energie. Spre final a fost și un moment când am oscilat dacă tot efortul a contat, apoi însă mi-am adunat gândurile bune și mi-am reamintit de ce am pornit să fac asta - pentru că-mi place să creez și să dăruiesc. Apoi să inspir și pe alții :).

You May Also Like

18 commentarii

  1. La multi ani!
    Foarte frumoase si ideile, si cadourile. A fost un adevarat atelier de Mos Craciun la voi acasa :)
    Ce interesant ca sapunul verde si-a schimbat culoarea in timp!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La mulți ani și vouă, Claudia! Să fie un an bun și sănătos, dar mai ales, cu bucurii :)
      Așa e, m-am mirat și eu că și-a schimbat culoarea, deși am observat chiar după vreo săptămână. La o căutare pe Internet după ”castile soap”, săpun cu 100% ulei de măsline, am văzut că sunt de culoare albă și că perioada de așteptare e chiar până la 4 luni.

      Ștergere
  2. Ma inclin in fata ta....stiu ca ai muncit nu gluma....foarte frumos si perfect totul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc frumos, Ramona! Așa e, a fost un pic de muncă, dar pentru că am desfășurat-o în timp, parcă nu mi s-a părut așa solicitantă. A fost plăcută, iar asta face ca un cadou să fie și mai frumos, cred eu :)

      Ștergere
  3. Buna ! Sunt impresionata ! Poate cand ai timp postezi retetele de sapunuri + salted butter caramel . Arata delicios !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc de apreciere! O să încerc să public câteva rețete ale darurilor dulci, dar cu săpunul aș avea un pic de răgaz, căci sunt abia la început.

      Ștergere
  4. LA MULTI ANI !!! VICTORITA! NOI NE MINDRIM DE CEEA CE CREEZI CU ATITA SUFLET ,DRAGOSTE SI INSPIRATIE. ITI DORIM IN VIITOR SUCCESE IN CEEA CE FACI SI SA BUCURI PE CEI CE TE INCONJOARA CU NOI LUCRURI CONFECTIONATE CU ATITA GRIJA SI RABDARE . MULT SUCCES SI SANATATE! NOI VA IUBIM SI VA PUPAM ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, mămica :) și eu la rându-mi îți și vă mulțumesc!

      Ștergere
  5. Buna Vica, da, felicitarea voastra a ajuns cu bine la mine:D Este superba!Multumesc mult.Iar de tot ceea ce mesteresti, ce sa zic, as da orice sa am rabdarea ta, sunt minunate:)).Te imbratisez cu drag.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce bine, Cătălina! Mă bucur mult că ți-a plăcut :)

      Ștergere
  6. Vica, cred ca o parte din sufletul vostru frumos l-am vazut aici! Sunt de-a dreptul impresionata! Iti doresc multa sanatate si un an minunat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc frumos pentru aceste cuvinte, Anca! Un an nou bun și sănătate îți doresc și ție :)

      Ștergere
  7. Sa stii ca numar zilele pana cand voi putea folosi sapunurile. :D I can't wait!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și eu, și eu, Raluca! sper să fie ok și să-mi reîmprospătez entuziasmul să mai fac :)

      Ștergere
    2. e foarte frumos , ma gandesc sa ma "antrenez" anul asta si de Craciunul viitor sa bucur si eu pe cei dragi cu lucruri mestesugite cu suflet

      Ștergere
  8. Vai, ce frumoase sunt cadouriile!

    RăspundețiȘtergere
  9. Acum am descoperit blogul tau prin Andie.ro. Esti cu adevarat o insipiratie, un exemplu de creativitate, frumusete, simplitate. Iti multumesc.

    RăspundețiȘtergere