Fructată - înghețată ”de casă” cu fructe din plin

by - 8/04/2016

Vară, vară, vară, va-ră...  cald, cald, vară, cald... caniculă, caniculă, ca-ni-cu-lă... înghețată fructată, înghețată, fructată, în-ghe-ța-tă, înghețatăăă! Răcoritoare, plină ochi de fructe și numai bună pentru toropeala asta și mai ales de topit poftele dulci ale celor mici. Și ale celor mari, căci e tare bună, aveți cuvântul meu!


Mai întâi de toate trebuie să spun că înghețata asta la care mă refer eu nu prea se încadrează la definiția înghețatei - ”un desert rece creat din produse lactate, cum ar fi laptele și smântâna, combinate cu asezonare și îndulcitori precum zahărul” - prin conținutul redus de lapte, dar nici modul de preparare nu e chiar cel folosit la înghețata normală, ingredientele se amestecă încet la rece împreună cu o doză de aer, pentru a preveni formarea cristalelor de gheață. Nici gălbenuș de ou nu pun, așa cum apare în rețetele de casă pentru a da o consistență cremoasă înghețatei, unele fructe conțin substanțe pentru a avea un efect asemănător. Ce fac eu seamănă mai bine cu un smoothie din diverse fructe trecut oleacă prin congelator, așa că i-am zis fructată.


Am început să fac această fructată cam de vreun an și ceva, când mă zbăteam mai mult în alegerile legate de alimentația copilului Lucacin - să nu fie procesate, cât mai proaspete, fără prea-mult-zahărul-din-comerț, cât mai naturale. E adevărat că ne-am mai relaxat între timp, pot spune că ne-am echilibrat, adică atunci când avem poftă de ceva dulce ronțăim și ciocolată sau biscuiți de la magazin, mai luăm și frietjes cu sosuri asortate, iar când n-am eu chef de plămădeală comandăm o pizza cu de toate. E ok. Ne luăm și înghețată, recent am descoperit o gelaterie cu niște combinații de ingrediente cărora le reziști greu chiar și dacă plouă și e frig. Și cu greu uneori încerc să duc un pact de înțelegere cu Lucacinul când mergem în parc și hop atunci și mașina de înghețată vine și se propește la intrare, chiar și la 15 grade de căldură afară și o puzderie de copii alergând bucuroși cu cornete pline de înghețată în diverse culori. Însă de obiceiul de a face înghețată de casă nu m-am lăsat, ba chiar am încercat să fac și eu diverse combinații de fructe și ingrediente, inspirată de ce-am gustat, ce mi-am imaginat sau ce fructe am găsit la îndemână. E bună și-i place mult Lucacinului, dar și nouă ăstora mari, iar nu peste mult timp mai vine și Zmeurica cu o viteză pofticioasă din urmă.


Rețeta nu-i complicată și nici nu o să dau indicații sau cantități exacte. Câteva fructe (gongelate în prealabil*) se pun într-un robot de bucătărie și se mărunțesc bine până compoziția capătă consistența unui smoothie/piure fin. Dacă nu e prea dulce, eu mai pun și nițel sirop de arțar sau miere. Dacă vreau să iasă mai cremoasă, pun și nițel iaurt gras/grecesc. Recent am încercat și cu smântână lichidă. Pentru o consistență densă am pus în unele combinații și unt de arahide. Se toarnă compoziția în forme și se pune la congelator cam 12 - 24 ore. Un pont pentru a le scoate ușor din forme este să fie trecute sub un jet de apă fierbinte.

* am descoperit că dacă congelez fructele sau o parte dintre ele înainte, compoziția nu mai iese așa apoasă, ci mai cremoasă și pufoasă, iar înghețata nu va forma așa multe cristale de gheață. Bineînțeles că dacă aveți un aparat de făcut înghețată, pasul acesta nici nu mai e necesar.

Mai jos sunt câteva dintre combinațiile de fructată pe care le-am făcut anul acesta. Poftiți la inspirație și o cupă răcoroasă de vară! :)


Căpșuni congelate, lapte de cocos, sirop de arțar, un pic de lămâie, mentă și busuioc proaspăt. Căpșuni și iaurt am mai făcut, dar această combinație în care am pus lapte de cocos, mentă și busuioc a ieșit ceva extraordinar, un gust răcoros de vară.


Banane gongelate și kiwi verde și galben. M-a inspirat un sorbet pe care l-am încercat la gelateria mai sus menționată. Bananele fiind suficient de dulci nici n-a mai fost nevoie de îndulcitor. În plus banana, ca ingredient pentru înghețată, este foarte bună pentru cremozitate.


Straturi de iaurt grecesc amestecat cu nițel sirop de arțar și vanilie, granola crocantă făcută în casă și un piure de căpșune (le-am copt la foc mic cu un pic de zahăr brun). Un mic dejun pe care poți să-l mânânci din bol sau direct de pe băț în zilele prea călduroase.


Amestect de iaurt și smântână lichidă îndulcit cu sirop de arțar și un piure de caise coapte la foc mediu în cuptor cu-n pic de sirop de arțar. N-am putut să rezist să nu profit de belșugul de caise dulci și zemoase de acasă. Caise, ca prunele de exemplu, conțin pectină care are proprietatea de a îngroșa și gelifia compozițiile.


Zămos/pepene galben congelat și mentă proaspătă. O combinație dulce și răcoritoare.


Într-o zi, verișorii cei zburdalnici mi-au cerut o comandă specială: ”Nana Vica, vrem înghețată în trei straturi colorate!”. Așa că am mai făcut o compoziție de caise coapte (de fapt am furat niscai ducleață făcută de mama) și iaurt, pepene galben și mentă și un strat de mure dulci și iaurt. Bucuria lor după o doză de zburdat pe afară.

You May Also Like

2 commentarii

  1. Ce bucurie că ți-am descoperit blogul! (via Călădor). Mereu mă gândesc că toate vin la momentul potrivit, chiar și micile (de fapt, marile) descoperiri. Eu am testat o rețetă de mango, banane, lapte de cocos și miere, dar pentru că nu am avut forme, nu mi s-a părut la fel de savuroasă în timp ce încercam să o spargem cu lingurița. Și, topită, nicidecum nu m-ar fi încântat. Arată minunat toate variantele tale!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ai venit, Mihaela și mulțumesc pentru cuvinte. După cum vezi, ușa aici e deschisă mereu, poți să intri fără grabă, după pofta inimii. Eu la fel cred că toate vin la momentul potrivit și chiar e o bucurie mare să le descoperi pe unele și mai târziu. :)

      Ștergere