Chec cu iaurt - cel mai simplu, cel mai bun

by - 6/23/2020

Aveți și voi rețete salvatoare nu? Eu am câteva, fie ele dulci sau sărate... Nu sunt felurile acelea care trebuie pregătite din timp, minuțios, în pași bine ordonați, ci sunt acelea simple care te scot dintr-o situație la nevoie într-un timp rapid. Atunci când îți dai seama că nu ai pregătit nimic pentru masa de prânz sau cină sau când poate vine cineva în vizită și ești tipul de gazdă căreia îi place să aibă ”câte ceva” pe masă sau prietenii te invită la un picnic spontan în parc sau ai poftă de ceva dulce la cana de ceai sau cafea sau pur și simplu ai chef să faci ceva ușor, rapid și bun. Ei, chec-ul acesta e unul dintre acele feluri care se fac ușor, rapid și ies nemaipomenit de bune. În plus este și foarte versatil.


L-am descoperit acum mai mulți ani când am fost în vizită cu copiii la o prietenă și în timp ce se jucau cei mici ea îmi spune, ia să fac rapid un chec, e atât de simplu îmi spune, și poți să implici și copiii. I-am lăsat pe copii să se joace, dar eu am fost ochi și urechi și într-adevăr a ieșit foarte bun. I-am cerut rețeta, este cea de aici, dar cum l-am făcut de atâtea ori, încât l-am scris și-n carnetul de rețete (ah, da, am unul pentru acces rapid, îmi plac rețetele scrise pe hârtie, la fel ca și cele din cărți...)  și am zis că musai să-i fac loc și aici pe blog, finally. Nici nu știu de câte ori nu m-a salvat și dacă la început îl făceam după rețeta originală, în timp am început să-l adaptez, să-l fac și de iarnă, și de vară, și simplu, și bază pentru tort. Cred că fac o listă mai jos, dar... mai întâi rețeta.


Ingrediente:
  • 2 ouă
  • 1 c / 250 ml iaurt
  • 3/4c  / 160 gr zahăr
  • 1/3 c / 80 ml ulei
  • 2 c / 250 gr făină
  • 1+1/2 lg praf de copt
  • 1/2 lg bicarbonat de sodiu
  • un pic de sare
Note: Lg - lingură, lg - linguriță, c - cană/cup

Cuptorul se preîncălzește la 180°C și se pregătește o formă de copt/chec, fie unsă cu un pic de unt și presurată cu făină, fie îmbrăcată în hârtie de copt.

Într-un bol - să zicem A - se amestecă ingredientele lichide: ouăle, iaurtul, zahărul și uleiul. În altul - să zicem B - cele uscate: făina, praful de copt, bicarbonatul și sarea. Apoi A + B, de fapt B se încorporează în A, adică amestecul uscat în cel lichid până se omogenizează compoziția, dar fără a se exagera cu mixatul.

Se toarnă compoziția în forma pregătită, se pune la cuptor și se coace vreo 30-35 de minute sau până când testul scobitoarei iese bine, adică o scobitoare mai lungă înfiptă în chec iese curată și nelipicioasă.

Și voila, gata!

Hai că nu a fost greu deloc. Dacă vă spun că e ca o joacă de copii această rețetă și nu glumesc. Zilele trecute Lucacinul a zis că vrea să facă și el un tort... i-am zis hai să pornești mai întâi cu un chec, unul simplu și i-am spus rețeta. Și a făcut-o cap coadă singur, cu niscai ajutor de la noi (de ex, pusul în cuptor, scos...) și nici nu a mai avut răbdare să aștepte să se răcească, că a și împărțit-o cu cei câțiva prietenii ce veniseră la joacă.


Ziceam mai sus că e o rețetă versatilă, nici nu știu sigur dacă acesta-i termenul corect când vreau să spun că rețeta checului e una de bază, dar ea poate fi adaptată după multe gusturi și inspirație de moment:

  • aromat doar cu vanilie, migdale sau rom sau coajă rasă de lămâie sau apă de trandafir, acestea cel mai bine fiind de încorporat în amestecul de ingrediente lichide
  • condimentat cu arome de toamnă-iarnă, scorțișoară, cuișoare, cardamon, nucșoară... acestea fiind uscate, ce mai bine de adăugat în amestecul de făină
  • ca bază pentru o prăjitură întoarsă, cu fructe de vară sau mere, pere (fructele dedesubt, coca deasupra)
  • cu fructe în cocă: afine, bucăți de banană, zmeură, căpșuni, mere, merișoare
  • nuci, stafide, alte fructe confiate, fulgi de nucă de cocos
  • bucăți de ciocolată, albă sau neagră, după gust
  • în caz de nevoie absolută, poate fi turnat într-o tavă rotundă și copt drept blat de tort, simplu, așa cum e, tăiat în două sau doar așa, și învăluit cu niște cremă simplă de frișcă și mascarpone, îndulcită un pic cu niște zahăr sau miere
Mai jos e o variantă de chec, ce a ieșit așa mai arămiu de la zahărul de cocos, un pic mai brun decât cel pe care-l folosesc în mod normal, am mai aruncat în aluat înainte de a-l turna în tavă și un pumn de zmeure congeltate și sfărâmate în bobițe mici, iar copiii au primit în farfurie lângă felia de chec și câte 2 căpșune și 2 zmeure, culese chiar de ei, primele din grădina noastră din balcon.


You May Also Like

0 commentarii