Cărți pe care le iubim - despre anotimpuri

by - 3/14/2021

De multă vreme mi-am tot propus să povestesc un pic despre cărțile pe care le citim și îndrăgim, pentru că la fel cum mă inspir și ne inspirăm de la alții și din alte locuri de cărți frumoase și faine, așa mă gândesc să las și eu aici câteva, căci am tot adunat de-a lungul anilor cărți pentru mici și pentru mari. Dacă tot bate primăvara la geam, o să încep cu cele despre anotimpuri.

 

Sunt unele zile în care avem parte de toate anotimpurile la un loc, cum a fost cea de ieri, cu ploaie, vânt, soare, fulgere și tunete, curcubeu și ninsoare, chiar dacă zilele babei tocmai au trecut. Îmi plac anotimpurile și îmi place să observ schimbarea lor afară în natură, în ritmul lor. De-a lungul timpul am tot adunat pe rafturile de cărți ale copiilor unele care au inspirație din trecerea anotimpurilor sau cu povestea ce se împletește odată cu ele. Totuși aș vrea să sper că nu vor rămâne anotimpurile doar în cărțile pentru copii.
 

🌿 The Story Orchestra - este o carte specială, povestea unei fetițe care se trezește într-o dimineață și pornește într-o călătorie de-o zi și trece prin toate anotimpurile, însoțită de copăcelul ei de măr pe care l-a crescut dintr-un sâmbure și companionul ei de drum, un cățeluș. Ce-o face specială este muzica lui Vivaldi, care acompaniază fiecare pagină.
 

🌿 Anotimpurile în cele 4 cărticele frumos ilustrate de Gerda Muller, ale cărei cărți în general spun povești numai uitându-te la desenele simple, cu iz nostalgic al copilăriilor de altă dată. Pe lângă ele am găsit una veche, la fel asemănătoare în imagine, despre cele 12 luni ale anului.
 

🌿 Așa cum am aflat de Gerda Muller, de când au început copiii grădinița, așa am aflat de minunatele povești și ilustrații de Elsa Beskow, o autoare mult îndrăgită în lumea Waldorf. Copiii Pădurii - povestea unei familii de spiriduși ce trăiesc într-o pădure, în ritmul naturii și al anotimpurilor. Copiii se țin de șotii, așa cum le șade bine copiilor să facă, iar până la primăvara următoare, trecând peste iarnă ce să vezi, mai apare un bebeluș în familia lor.
 

🌿 Un an în grădina mea - e o carte frumos ilustrată cu povestea unei grădini lună de lună, pentru micii grădinari și pasionații de natură, cu multe detalii și informații frumos organizate pe înțelesul celor mici.
 

🌿 Desișul de Muri și cele patru cărți-povești - de primăvară, vară, toamnă și iarnă - și familia de șoricei care-și duce veacul acolo, într-o lume veselă și de poveste. Plimbările prin pădure le vezi altfel acum, când îți imaginezi că sub scoarța unui copac este poate o altă lume, asemănătoare cu cea a noastră, a oamenilor.
 

🌿 Poezii din copilările și Sărbătorile trăiesc Acasă, două cărți în română, care ne mai topesc un pic dorul de casă, o colecție de poezii de autori români mult îndrăgiți și o alta cu poveștile sărbătorile importante din an, care se rostogolesc odată cu anotimpurile.
 

🌿 Leul și pasărea (în olandeză o avem noi), o poveste despre prietenie și cred eu despre răbdare, pusă și ea frumos în jurul trecerii anotimpurilor.
 

🌿 Du iz Tak? - e o carte mult îndrăgită la noi în casă, pe atât de ciudățică, pe atât de frumoasă... Este o carte în cuvinte dintr-o limbă inventată, dar pe care copiii o pot interpreta în felul lor, amuzant și nostim, povestea unor gâze și insecte ce dau peste o sămânță încolțită...
 

🌿 The Complete Book of the Flower Fairies - o carte minunată, cu poezii-poveștii despre toate zânele florilor, împărțite în cele patru sezoane (da, da, chiar și iarna), acompaniate de ilustrația fiecărei dintre ele.
 

You May Also Like

0 commentarii