Melci cu scorţişoară şi nucă / Cinnamon rolls

by - 2/28/2013

Acum câteva săptămâni, într-o duminică dimineaţă, mi-am amintit că aveam în gând să fac aceşti melci în dimineaţa anului nou. Nu ştiu exact de ce neapărat atunci, dar citisem la cineva pe blog această idee şi mi s-a părut faină. Un melc cu scorţişoară, aburind şi aromat, o cană de ceai, concertul de la Viena, linişte, calm. Dar atunci n-am apucat, nu aveam prea multă putere, nici chef după ce mă atacase starea de gripă. Însă n-am uitat de ei, melcii, şi i-am făcut mai deunăzi.


Reţeta am găsit-o aici, dar eu am eliminat partea cu însiropatul în caramel, deşi arăta apetisant. Am zis pentru prima dată, să fie cât mai simplu - less is more. Iar dacă am eliminat caramelul, n-a rămas decât aluatul de făcut. Iată reţeta mai jos:
  • 3/4 c lapte
  • 1/4 c (55 gr) unt 
  • 3 1/4 c făină
  • 1 pachet (10 gr) drojdie uscată
  • 1/4 c zahăr alb
  • 1/2 lg sare
  • 1/4 c apă
  • 1 ou


Se încălzeşte laptele într-un vas până la fierbere, apoi se adaugă untul şi se amestecă până acesta se topeşte. Se lasă la răcit un pic.

Într-un vas mai mare se amestecă ingredientele uscate: 2 1/4 căni de făină, sarea, drojdia şi zahărul. Se adaugă apa, oul şi amestecul de lapte şi unt. În reţeta originală se recomandă mixerul electric, eu le-am amestecat de mână, deşi oul ar fi trebuit să-l pun bătut, nu întreg. Se adaugă apoi restul de făină, adăugând gradual câte 1/2 cană, amestecând bine cu o lingură de lemn după fiecare. Când aluatul s-a legat, se frământă cam 5-7 minute pe o suprafaţă dată cu făină. Se lasă la dospit cam 10 min, acoperit lejer cu un prosop.


După ce a crescut frumos, l-am întins în 2 foi cam de 5-7 mm. Şi am adăugat umplutura:
  • 50 g unt topit
  • scorţişoară
  • zahăr brun
  • nuci mărunţite
Am uns cele două foi cu untul topit, am presurat zahărul şi scorţişoara, amestecate înainte şi apoi nucile. Cantităţilele celor 3 ingrediente, scorţişoara, zahărul şi nucile sunt la liberă alegere şi după propriul gust. Mai se poate adăuga un strop de nucşoară, cardamon sau alte condimente. Nucile însă eu le-am dat un pic la cuptor înainte. Am presat un pic cu degetele amestecul ca să nu se împrăştie la rulare.

Am rulat cele 2 foi şi apoi le-am tăiat în felii de vreo 4-5cm grosime. Le-am aranjat în cele 2 forme de ceramică, unse un pic cu unt, şi au fost bune de pus la cuptor. Updated: Am uitat, înainte de a fi puse la cuptor, trebuie să stea cam 30 de minute să crească, până-şi dublează volumul.


În cuptorul preîncălzit la 190°C au stat cam 20 de minute sau până au căpătat o culoare aurie.


Le-am lăsat să se răcească un pic, cât am mai trimis câteva salutări celor de acasă - tare tehnologia asta că ne poate ţine aproape. Ideal ar fi fost să se odihnească pe un grătar, dar mie mi-a plăcut mai mult cum arătau aşa, în formele în care s-au copt.


 Şi voila, nişte melci, pufoşi, calzi, aromaţi cu scorţişoară şi nucă. De savurat musai cu o cană de ceai.


Noi întocmai aşa am făcut, de la mic la mare, am golit primul vas aproape de tot în mai puţin de jumătate de oră. Luca, piticul, s-a ales deocamdată doar cu aroma de scorţişoară. Am auzit şi citit că trebuie să se obişnuiască cu diversele mirosuri şi arome, aşa descoperă şi învaţă despre lumea din jurul lui.



Cu siguranţă o să mai repet reţeta, pentru că e foarte simplă şi uşor de făcut, fără să mai aştept o altă dimineaţă de an nou :). Poate chiar o să încerc şi caramelul sărat. Poate chiar şi aceştia - cu unt de arahide şi lipicioşi sau aceştia - cu cremă de ciocolată.

You May Also Like

8 commentarii

  1. Foarte fumoasa prezentare...dar bebele este din ce in ce mai frumos...sa fiti sanatosi.

    Angela

    RăspundețiȘtergere
  2. Spre rusinea mea, n-am facut niciodata melci. De niciun fel. Culmea, nici nu gasesc un motiv pentru care m-am tinut departe de ei.
    Reteta ta si felul in care ai povestit despre arome m-a cucerit. Musai maine sa ma pun la treaba, numai sa gasesc nuci, ca ultimele avute s-au dus in pateul de linte facut zilele trecute :-D.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) mă bucur Raluca. Uite că eu n-am apucat să fac biscuiţii tăi, m-am ţinut de alte minunăţii... dar îi fac cu altă ocazie.
      Poţi să încerci şi fără nuci, sunt la fel de buni, cu siguranţă!

      Ștergere
  3. arata minunat! si aveti un bebe superb! iar felul cum prezinti totul este extraordinar! asta ma atrage in primul rand la blogul tau...ma linistesc pozele tale :)

    O primavara frumoasa !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc frumos! Primăvară călduroasă şi minunată îţi doresc şi eu :)

      Ștergere