La o felie de tartă şi biscuiţi, de Ziua Parcului

by - 5/29/2013

Duminica ce a trecut am participat la un eveniment fain aici în Antwerp. De fapt chiar în parcul-pădure aproape de noi şi despre care v-am mai povestit prin imagini în ceva postări mai vechi. Cu ce ocazie? De Ziua Parcului. În Belgia (sigur în Flandra) şi în Olanda, în ultima săptămână din mai se sărbătoreşte Ziua Parcului - Dag van het Park.


Şi cum am ajuns noi să participăm şi în ce mod la acest eveniment? Păi, nu chiar complicat. 

Pe la mijlocul lui martie, la o plimbare prin parc, am văzut un afiş ce anunţa acest eveniment: activităţi pentru copii, prezentări ale unor asociaţii din zona învecinată, prezentări de produse şi dacă cineva mai doreşte să participe în vreun fel, să anunţe organizatorii. Zis şi făcut. Am făcut o poză afişului, am tradus acasă ce nu am înţeles prea bine, am mai ezitat o săptămână-două şi am prins curaj şi am trimis un mail în care am zis că aş vrea să particip cu nişte tarte şi biscuiţi făcuţi în casă. Ei, entuziasmul pân-aici a durat. N-am primit răspuns nici a doua zi, nici a treia, nici a patra... Când, cam peste o săptămână ajunge un mail cu un mesaj cât se poate de călduros, dar în acelaşi timp realist, cu întrebări exacte, ce legătura avem cu parcul? ce produse vreau să fac? care va fi preţul acestora şi unde vor merge banii? ce avem nevoie de la ei?. Am mai schimbat câteva mailuri să aranjăm ultimele detalii, noi şi ei, şi tot ce ne-a rămas de făcut a fost să sperăm la o zi caldă şi însorită... Ei, şi nu doar atât, au rămas şi pregătirile. Am tot stat să caut reţete, să analizez, supun dezbaterii ce ar merge mai bine şi am decis: biscuiţi cu lavandă şi lămâie, biscuiţi cu ceai Earl Grey şi protocală, biscuiţi cu Matcha (ceai verde pudră) şi migdale, tartă de morcovi cu glazură de brânză (acest tort delicios transformat în tartă), tartă marocană cu griş, migdale, portocale şi cardamon şi mult-prea-delicioasa tartă cu căpşuni. Ultima am hotărât să o fac chiar duminică dimineaţă şi bine am făcut, pentru că a fost în special pe placul piticilor.

Am început să mă pregătesc cam cu o săptămână înainte, cumpărând ingredientele (am bătut oraşul'n lung şi-n lat pentru a găsit pudra de ceai verde), făcând biscuiţi de test (la tarte aveam mai puţine emoţii că le-am tot făcut...) şi apoi cu 2 zile înainte am început pregătirea propriu-zisă. Am copt, şi copt, şi copt 3 zile în şir. Şi a sosit ziua cea mare. Cu mari emoţii ne-am împachetat, cu mic, cu mare şi am pornit spre parc. Acolo ne aşteptatu organizatorii şi cortul pe care ni l-au pus la dispoziţie. Mai târziu ne-au adus chiar şi câteva sticle cu apă şi sandvişuri, de apreciat acest lucru! Am decorat cortul cu o ghirlandă cusută din cercuri de hârtie colorată, am aranjat masa şi am expus bunătăţurile şi... am aşteptat. Din prea mult entuziasm, mă aşteptam de cum am scos biscuiţii şi tartele la vedere să şi apară doritorii. Dar pentru început ne-am mulţumit doar cu nişte priviri curioase. Ei, era cam prea devreme totuşi, iar afară destul de răcoare (am tot sperat să fie cald şi frumos, dar nu prea a fost să fie, măcar bine că n-a plouat, iar soarele s-a iţit şi el un pic de printre nori...). N-a durat însă mult acest moment de inactivitate. Am avut surpriza să o cunosc pe Raluca, tânăra ce scrie atât de frumos şi pe mama ei, ce au venit primele să ne viziteze. Apoi, nu ştiu cum s-a întâmplat de s-a făcut o mică reuniune de vorbitori de română (unii nativi, alţii nu) la uşa cortului nostru şi tot în acelaşi timp coadă la bunătăţurile dulci. Doamnele mai în vârstă au ales biscuţii delicaţi şi aromaţi, copiii au năvălit peste tarta cu căpşuni, iar restul au mers pe gusturi mai clasice: tarta de morcov şi cea de migdale şi cardamon... Şi puţin câte puţin au disparut, ultimele două felii de tartă le-a luat o doamnă mai în vârstă, în scaun cu rotile, ce ne-a povestit că stă chiar în centrul de îngrijire pentru bătrâni din apropierea parcului... le-a luat la pachet pentru a le savura în linişte când se întoarce acasă... Alţii le mâncau pe loc sau la mica terasă amenajată chiar lângă cortul nostru. A fost minunat şi am simţit o încântare să văd cum erau savurate delicioasele deserturi. 

Luca, piticul, a fost cuminte, plimbat şi legănat. A dormit liniştit chiar de două ori în căruciorul lui, la adăpost în cort. Şi mai mult, a fost principalul nostru agent de vânzări :)


A fost o zi specială, frumoasă, cu un program plin de activităţi: copiii au făcut căsuţe pentru păsări, au participat la jocuri interactive, oamenii mai mari au văzut cum poţi face o grădină mică chiar şi pe balcon, au aflat despre cartierul în care locuim, au băut câte un pahar de vin, şampanie şi au savurat câte un wafel cu miere de la un producător vecin ce are stupi chiar în spatele casei şi au fost serviţi cu drag cu biscuiţi şi tarte făcute în casă.

Am cunoscut oameni faini şi încă o dată mi-am dat seamă cât de frumos are grijă oraşul de comunitate şi locuitorii săi (inclusiv de cei străini), organizând astfel de eveniment mici, dar bine puse la punct. Jos pălăria! De fapt aş avea multe de povestit despre alte lucruri/evenimente la care am participat (nu chiar aşa direct) şi văzut aici, dar poate într-un alt post, însă mai mult ca sigur Antwerp-ul este primul oraş unde am observat asta: legătura strânsă între primăria oraşului şi locuitorii săi. Mi-ar plăcea să fie asta şi acasă, unde se simte mai mult o luptă decât o muncă împreună. Şi e păcat...

You May Also Like

10 commentarii

  1. Arata minunat! Cred ca nu m-as fi putut decide ce sa aleg :))
    Pentru ghirlanda, ai cumparat hartia gata decupata sau ai facut-o tu? Ai cumva un link cu un tutorial, ca nu imi dau seama cum sunt prinse...
    Tortul cu morcovi apare prea des in fata mea, cred ca e un semn ca ar trebui sa il incerc :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc Malina!

      Ghirlanda am făcut-o rapid din cercuri pe care le-am decupat din hârtie colorată şi apoi le-am cusut la maşină. Văzusem undeva mai demult şi am zis să încerc, dar nu mai ştiu unde. Dacă ai un pic de răbdare, o să fac un scurt tutorial despre şi îl pun pe blog :) Am făcut însă mai demult altă ghirlandă, din vechiul "pom de Crăciun", poate te inspiră: http://flyingumbrellas.blogspot.be/2012/03/ce-faci-cu-un-pom-de-craciun-in-mijloc.html

      Iar tortul de morcovi trebuie neapărat de făcut. Pare el mai complicat de făcut, dar nu este :)

      Ștergere
  2. Ce frumos! Iar bunatatile pregatite de tine arata atat de bine. Eu astet retele lor. Tortul cu morcovi o sa il incerc neaparat, si eu ii dau tarcoale de ceva timp. Si offtopic, iti las un link cu cart gratuite, dar in engleza, poate iti foloseste: http://www.oxfordowl.co.uk/Library/Index/?AgeGroup=1&Book=eBooks.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci Anca! şi mulţumesc de linkul cu cărţi, sunt interesante, ieri am acultat una, doar noi, piticul deja dormea :)

      Să încerci torul neapărat!

      Ștergere
  3. Super idee! Mi-ar placea astfel de evenimente organizate si in Romania. Si tortul de morcovi excelent, incercati- l cu incredere!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar fi frumos şi acolo astfel de evenimente, da... Eu cam de fiecare dată când dau peste unul aici, gândul îmi zboară şi acasă :) Deşi multe se întâmplă şi acolo şi-mi pare uneori rău că sunt aici...

      Ștergere
  4. Salve Vica,
    Am facut si eu ghirlanda de hartie azi ca sa dau un aer festiv bucatariei. A iesit foarte bine. Se face foarte rapid (daca ai masina de cusut) si e chiar distractiv. Daca nu o vedeam aici la tine nu cred ca ma gandeam sa o fac. Merci!

    Imi place cortul pe care vi l-au pus la dispozitie. Mi se pare foarte elegant.
    Am observat ca pregatirea bunatatilor s-a facut pana la cel mai mic detaliu - am observat ca ai folosit acelasi scotch pentru a prinde sfoare ca si cel folosit pe eticheta din fata fiecarui produs :) Foarte frumos! Felicitari si sper ca ati avut si carti de vizita la voi :D

    Bancuta din fata cortului vostru oare nu e cea pe care am poposit noi la vorba cand am iesit la plimbare de Pasti? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. He-he, ochi de bun observator ai, Claudia :) Mă gândeam să fac şi un tutorial despre aceste ghirlande cusute, care se face foarte uşor, iar efectul este fain, dar să văd când am timp... Într-adevăr, am folosit o bandă Washi, de hârtie, mi-am făcut stocul preventiv, să am mai multe modele. Am pus câte o bucăţică şi pe nişte cărţi de vizită scrise rapid de mână, dar vizitatorii n-au părut prea dornici să mai păstrăm legătura. Desertul dulce a fost suficient :)

      Exact, băncuţa e aceeaşi cu cea pe care am stat de Paşti :)

      Ștergere
  5. Foarte frumos. Felicitari. M-am uitat cu atentie la poze, doar-doar o vad si pe verisoara noastra, care locuieste tot in Antwerp, dar nu a zarit-o. Poate data viitoare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. AMulţumim! Ei, poate a mers într-un alt parc unde s-au ţinut evenimente asemănătoare sau nu ne-a vizitat şi nici n-am prins-o în imagini :) Dar lumea-i mică pe aici în Antwerp, poate cu o altă ocazie...

      Ștergere