Paine cu banane si portocale
De Craciun am facut paine. Mai putin traditionala, pentru ca imi place sa experimentez diferite combinatii de ingrediente. Am folosit banane si portocale, iar mai jos este rezultatul :) Reteta este din aceeasi carte in germana, 'Backen', Parragon Books Ltd :)
Ingrediente
2. Aluatul se rastoarna pe o suprafata presarata cu faina si se framanta 5 minute pana cand se desprinde usor de pe degete. In cazul in care aluatul este foarte lipicios, se mai adauga 1-2 linguri de faina. Aluatul bine framantat se pune intr-un vas, uns cu un pic de ulei in prealabil, se acopera cu un prosop sau cu folie de plastic. Se pune intr-un loc cald si se lasa sa creasca cam 1 ora pana isi dubleaza volumul.
3. Se unge cu ulei o forma de paine (cam pentru 900g). Aluatul crescut se rastoarna pe o suprafata presarata cu faina si se framanta 1 minut. Se ruleaza pana ajunge la 3 lungimi de tava. Se impatureste in 3 si se pune in forma de copt. Se lasa la un loc cald pentru alte 30 de minute pana creste aluatul. Intre timp, se preincalzeste cuptorul la 220°C.
4. Cu putin inainte de a pune paine la cuptor, se toarna un pic de lapte peste aceasta (pentru a se forma acea crusta deasupra). Se pune la cuptor apoi pentru 30 min pana cand suprafata capata un aspect auriu. Dupa ce se coace se scoate din tava si se lasa sa se raceasca complet inainte de servire, pe un gratar.
(lg = lingurita, Lg = lingura)
Pofta mare!
- 500g faina de grau (tip 550), plus 1-2 linguri pentru ingrosare, plus un pic pentru forma de copt
- 1 lg sare
- 1 plic drojdie uscata
- 3 Lg de unt, taiat cuburi
- 2 banane mici sau 1 banana mare, coapte, facute piure
- 3 Lg de miere lichida
- 4 Lg suc de portocale
- 200 ml lapte batut sau cu apa calduta
- Ulei vegetal
- Lapte
2. Aluatul se rastoarna pe o suprafata presarata cu faina si se framanta 5 minute pana cand se desprinde usor de pe degete. In cazul in care aluatul este foarte lipicios, se mai adauga 1-2 linguri de faina. Aluatul bine framantat se pune intr-un vas, uns cu un pic de ulei in prealabil, se acopera cu un prosop sau cu folie de plastic. Se pune intr-un loc cald si se lasa sa creasca cam 1 ora pana isi dubleaza volumul.
3. Se unge cu ulei o forma de paine (cam pentru 900g). Aluatul crescut se rastoarna pe o suprafata presarata cu faina si se framanta 1 minut. Se ruleaza pana ajunge la 3 lungimi de tava. Se impatureste in 3 si se pune in forma de copt. Se lasa la un loc cald pentru alte 30 de minute pana creste aluatul. Intre timp, se preincalzeste cuptorul la 220°C.
4. Cu putin inainte de a pune paine la cuptor, se toarna un pic de lapte peste aceasta (pentru a se forma acea crusta deasupra). Se pune la cuptor apoi pentru 30 min pana cand suprafata capata un aspect auriu. Dupa ce se coace se scoate din tava si se lasa sa se raceasca complet inainte de servire, pe un gratar.
(lg = lingurita, Lg = lingura)
Pofta mare!
0 commentarii