Supă cremă de morcovi și un strop de coriandru
Supele cremă, deși puțin ”povestite” aici pe blog, au un loc de cinste în meniul de pe masa noastră. Nu chiar zi de zi, dar destul de des când e vorba de o supă, primele care vin în minte sunt cele cremă, dar asta nu înseamnă că n-avem poftă de o ciorbă sau un borș uneori. Nu știu, o fi comoditatea (zvum-zvum ai fărămițat rapid toate legumele, neavând grijă cum le-ai tăiat), o fi cremozitatea lor, gustul lor smântânos. Oricum, prin locurile astea mai vestice, rar întâlnești supe care nu sunt cremă. Iar vremea rece și iarnatică (pe unde mai multă, pe unde mai puțină) parcă-i și mai potrivită pentru astfel de supe, care chiar pot înlocui un ceai sau o băutură caldă.
De când a apărut și piticul, de fapt de când a devenit curios și pofticios pentru mâncarea normală, am tot încercat diferite rețete de supă cremă. Amăgitor a fost însă faptul că vor fi ușor de ”administrat”. Nup, un pitic obișnuit să se hrănească singur de mic (să nu mă repet, dar am aplicat de la bun început metoda BLW), refuză sau îți ia lingura din mână și fiind încă mic ca să știe cum să o ducă la gură fără să verse conținutul, bunătatea de supă ajunge mai degrabă pe jos, pe hainele lui, ale noastre, pe pisic, pe pereți, etc., decât în stomac :). De multe ori sau în ultima vreme, tot mâncărurile nefărâmițate sunt mai potrivite, iar el ciugulește fericit câte-un cartof, o bucată de țelină, alta de pește, o boabă de fasole, o boabă de mazăre, o măslină, etc. Dar totuși facem și destule supe cremă, iar ”trickul” este că o mănâncă indirect, prin bucăți de pâine (sau rondele de orez) scufundate în supă. Ultima pe care am făcut-o este una de morcovi și coriandru.
Ingrediente:
- 3 Lg ulei de măsline
- 1 ceapă roșie
- 1-2 cartofi mari
- 1 tulpină de țelină
- 350 gr morcovi (cam 1/2 kg necurățați)
- 1 l supă de legume
- 1 Lg unt
- 2 lg semințe coriandru (măcinat sau nu) + o legătură mică de coriandru proaspăt (opțional, eu am omis)
- 250 ml lapte
- sare și piper, după gust
Lg - lingură, lg - linguriță
Ceapa, cartofii, țelina și morcovii se curăță și se taie bucăți. Se călesc într-un vas de supă, amestecând din când în când, în uleiul de măsline, ceapa 5 minute, apoi se adaugă cartofii și țelina pentru alte 5 minute. Focul se dă mai mic și se adaugă morcovii pentru încă 10 minute, până legumele se înmoaie puțin.
Se adaugă supa de legume și se lasă să fiarbă cam 10 minute, până legumele au devenit moi.
Separat se călește în untul topit coriandrul (semințele - măcinate sau nu și cel proaspăt - opțional) în jur de 1-2 minute.
Se ia vasul cu supă de pe foc și cu un blender se mărunțește totul până supa capătă un aspect cremos. Se pune un puc iar pe foc mediu, se adaugă mixtura de coriandru, laptele și sarea+piperul (pentru cei mici este recomandat chiar deloc sare... eu în general pun doar un mic strop în timpul gătitului), amestecând în continuu. Se servește caldă sau chiar fierbinte, alături de felie de pâine proaspătă sau crutoane. Mmm...
Poftă bună!
PS: nu, n-au venit zăpezile și peste noi, dar în ultima vreme sunt într-un hiatus (sau hibernare, sau regândire a priorităților zilnice și a lucrurilor de făcut, sau lipsă de timp, sau chef, sau ce-o mai fi), dar mai trec eu pe aici și vă mai povestesc una alta de pe la noi. Hai că nu-i nicio grabă nicăieri, nu-i așa? :)
6 commentarii
Am aflat și eu nu de mult de unde vine cuvântul acesta, ”supă”. Se pare că din francă, unde ”suppa” însemna ”a înmuia”. Pentru a putea fi mâncată mai ușor, pâinea țărăneaca (pâine neagră și mai densă, de orz de exemplu) se înmuia în diferite zemuri sau chiar în apă. Pâinea se punea pe fundul bolului, iar zeama se vărsa deasupra. Și de aici cică și cuvântul în înțelesul lui de azi. Deci piticul Luca știe el ce știe.
RăspundețiȘtergereCe interesant, Andreea! :) Piticul merge pe urmele mamei, care atunci când era mică și râzgâiată în ale mâncării, trecea neobservată doar înmuind pâinea în borșul de legume cu smântână. Ah, și biscuiții în ceai :)
ȘtergereDrăguț. Una peste alta, îți mulțumesc că mi-ai adus aminte de supele cremă, care la mine căzuseră în uitare. Mâine voi pune și eu blenderul la treaba.Toate cele bune ție și familiei tale minunate!
ȘtergereMulțumesc, Andreea! când mai adun ceva timp în sac, sper să mai pun câteva rețete de supă, căci tot facem și repetăm unele, inclusiv una tare bună de ardei galbeni, făcută de monsieur Petersen :)
Ștergere
RăspundețiȘtergerePare o supa delicioasa care trebuie incercata :)
Poate cand ai un pic de timp ne poti da mai multe detalii despre metoda Blw ... Piticul meu are o luna dar poate o aplicam si noi mai tarziu :)
Multumim
Gia
Felicitări pentru minunea mică, Gia! Să crească frumos și sănătos :)
ȘtergereSă știi că aveam și eu în gând să scriu câte ceva despre experiența BLW, dar acum că am și cerere, sper să mă apuc de treabă cât mai curând :)