Deserturi cu fructe de vară

by - 6/07/2014

În sfârșit a venit vremea lor, a fructelor de vară. Parfumate, colorate și zemoase. Bineînțeles că sunt foarte bune proaspete, crude, dar tare bune sunt și după ce au trecut prin coacerea cuptorului. Ca un fel de recapitulare, am adunat aici toate rețetele pe care le-am tot făcut în ultimele veri. Dar nu vă impacientați, nu se lasă cu extemporal așa cum era în școală, ci doar cu spor la pregătit și poftă bună la savurat!


Să le iau pe rând. Primele, cărnoasele și parfumatele: cireșele. Am descoperit clafoutis-ul făcut cu ele acum ceva ani, această budincă fină, ușor aromată a migdale.
http://flyingumbrellas.blogspot.com/2010/06/cirese-cirese-cirese-si-iesit-un-kirsch.html


La fel de parfumate și dulci sunt căpșunile. Puteți încerca o simplă înghețată și câteva căpșuni. Însă un foarte delicios, de departe unul din deserturile care-mi plac mult, este această tartă.
http://flyingumbrellas.blogspot.com/2011/06/tarta-de-capsune-de-vara-asa.html


Dar fiind așa bună, în special compoziția aluatului cu acea aromă delicată de unt, pot fi folosite diverse fructe de vară. Eu am mai încercat cu zmeură, coacăză și alte mure și alta cu caise.
http://flyingumbrellas.blogspot.com/2011/07/zmeura-coacaza-si-alte-mure.html
http://flyingumbrellas.blogspot.com/2011/07/stiti-voi-e-vremea-caiselor.html


Tot cu căpșuni este și această tartă franțuzească, cu cremă de vanilie.
http://flyingumbrellas.blogspot.com/2013/05/tarta-frantuzeasca-cu-crema-de-vanilie.html


O combinație interesantă este amestecul de rubarbă și căpșuni. Am încercat-o într-un desert mai pentru micul dejun, un crumble.
http://flyingumbrellas.blogspot.com/2013/06/un-crumble-cu-capsuni-si-rubarba-cu-iz.html


Doar cu rubarbă sunt și acești scones, fragezi și consistenți.
http://flyingumbrellas.blogspot.com/2013/07/scones-cu-secara-si-rubarba.html


Combinația de rubarbă și căpșuni am folosit-o chiar mai dăunăzi, însă într-o tartă rustică cu niscai rubarbă salvată din congelator (cică pusă de vară ca să o fac iarna... dar iată că m-a prins rubarba proaspătă pe tarabe și eu tot n-am folosit-o). Dacă-i vorba de tartă rustică, păi... sunt multe de zis. Sau de fapt puține, că iese așa delicioasă, cu toate imperfecțiunile ei, încât n-apuci să mai zici nimic, că ești ocupat să o savurezi. Iar fructele sau combinația de fructe ce pot fi folosite nu se încadrează în nicio limită. Foarte bună a ieșit cu caise.
http://flyingumbrellas.blogspot.com/2013/08/caise-dulci-de-vara-si-o-tarta-rustica.html


Să nu uit de vișinele dulci-acrișoare...
http://flyingumbrellas.blogspot.com/2013/07/tarta-cu-visine-si-migdale-un-pic.html
http://flyingumbrellas.blogspot.com/2014/02/tarta-cu-visine-in-miez-de-iarna.html


Dacă timpul și răbdarea vă permit, puteți încerca un cheesecake, simplu și pufos, decorat din belșug cu diverse fructe.
http://flyingumbrellas.blogspot.com/2013/04/cheesecake.html


Iar în zilele toride din mijloc de vară, știu, căldură te doboară fără să mai ai chef şi de a porni cuptorul ca să coci ceva în el, dar merită să-l pornești pentru această răcoroasă tartă cu lămâie.
http://flyingumbrellas.blogspot.com/2013/08/o-tarta-cu-lamaie-pe-inserate-langa-rau.html


No, sper că v-am incitat și ademenit un pic papilele gustative... și cum scriam într-o mai veche postare de pe aici, hai, coaceţi ceva, nu tare complicat, împăturiţi într-un prosop, puneţi alături nişte farfurii, tacâmuri şi o pătură, o limonadă sau un vin, ieşiţi din casă, că-i vară minunată, găsiţi un loc fain, pe un acoperiş de bloc, pe balconul apartamentului unor prieteni, lângă un râu, un lac, un colţ de parc, un petec de iarbă în pădure, un pod, un munte, o plajă, o barcă pe mare, oriunde, undeva unde să savuraţi şi din ce-aveţi în farfurie, dar şi ce vedeţi în jur, un răsărit, un apus, soarele sau luna de pe cer. Neapărat însă invitaţi şi mergeţi cu cineva, un om drag, o familie mai mare sau mai mică, un amic, nişte prieteni buni, un coleg, un necunoscut, sigur găsiţi pe cineva cu care să împărţiţi un moment frumos.

Weekend fain să aveți!

You May Also Like

4 commentarii

  1. Minunata selectie! Deja am incercat o reteta. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur, Anca! să le încerci și pe celelalte, căci vara-i abia la început :)

      Ștergere
  2. cheesecakeul imi face cu ochiul, arata super, cred ca e f bun

    RăspundețiȘtergere